Lämpöblogi

Kesäduunarit – mitä jäi käteen?

Elokuu lähestyy loppuaan. Monissa yrityksissä kesäduunarit tyhjentävät työpöytiään ja siirtyvät hiljalleen syksyisiin opinahjoihinsa. Kesän urakka on saatu päätökseen. Tässä vaiheessa on hyvä katsoa peruutuspeiliin, niin yrityksen kuin kesäduunarinkin. Mitä jäi käteen?

Monille kesätyö on ensiaskel työelämään. Kesätyöntekijän työtehtävät, vastuut ja velvollisuudet vaihtelevat työpaikan sekä nuoren oman kokemuksen ja taustan mukaan. On tärkeää, että nuori perehdytetään hyvin tehtäviin, otetaan osaksi työporukkaa sekä annetaan tukea ja opastusta koko kesätyön ajan. Myös me täällä Elenialla olemme saaneet kesäduunareista kallisarvoista lisäapua kesälomatuurauksiin, mutta samalla olemme saaneet virkistäviä tuoreita näkemyksiä ja arvokkaita ideoita asioiden kehittämiseksi, rakentavaa palautetta huonosti toimivista käytännöistä ja toimintamalleista sekä uusia mukavia tuttavuuksia. Olen kuullut jonkun sanovankin, että nuoret kesäharjoittelijat auttavat pitämään meidät jo vanhat konkarit mukana uusissa virtauksissa ja mullistuksissa.

Monelle nuorelle tärkeintä kesätyössä on saada omaa rahaa talven varalle, mutta toivon, että kesästä tarttuu mukaan myös paljon muutakin –taitoja, joista voi olla hyötyä vanhempana. Kesätyö asettaa velvoitteita sekä opettaa työelämän periaatteita ja pelisääntöjä nuorelle. Asenne, oma-aloitteisuus, rehellisyys, vastuullisuus, toisten kunnioittaminen, ei niinkään isoja sanoja, mutta suuria oppeja. Vaikka joskus kesähommat voi tuntua ”hanttihommilta”, uskon, että jokainen työpaikka opettaa tekijälleen jotain arvokasta. Ehkä ei siinä hetkessä, mutta opit voi monesti konkretisoitua vasta vuosienkin päästä. Omalla kohdallani opiskeluaikoina mansikkamaalla vietetyt tunnit ovat opettaneet sitkeyttä, ahkeruutta ja nöyryyttä. Käteen on jäänyt siis muutakin kuin palkkakuitti.

Nämä on niitä peräänkuulutettuja työyhteisötaitoja. Ei enää riitä, että on tutkinto tai kaksikin suoritettuna. Tietoon perustava osaaminen vanhenee nopeasti, jolloin siitä on vaikea rakentaa kestävää, pitkäaikaista kilpailuvalttia. Työelämässä menestymiseen tarvitaan asennetta ja kykyä tulla ihmisten kanssa toimeen. Sitä ei voi opiskella oppikirjoista, vaan sitä saa näistä kokemuksista. Mansikkamaaltakin.

Virpi Suomalainen

Hyvä lämmitys on terveydelle turvallista

Kodin sisäilmalla on iso vaikutus asukkaiden virkeyteen ja hyvinvointiin. Terveellinen ja turvallinen sisäilma taas on lämmön, kosteuden ja ilmanvaihdon hallinnan lopputulos. Kuinka sinä voit vaikuttaa asiaan?

Miellyttävä lämpötila on oleellinen osa asumismukavuutta. Ihmiset kokevat sopivan lämpötilan hyvin yksilöllisesti ja kokemukseen vaikuttavat mm. ilmankosteus, pukeutuminen, ilmavirtaukset ja se, istutaanko leffaa katsomassa vai puuhastellaanko aktiivisesti. Miten voi varmistaa omaan kotiin miellyttävän ja turvallisen lämmön?
–Kaiken lähtökohtana on, että lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistot ovat kunnossa, sanoo Tero Holappa Elenia Lämmöltä.

Säännölliset huoltotoimet ovat pieniä mutta tarpeellisia. Tekniikka kuitenkin vanhenee ja laitteistot ja kanavistot kuluvat sekä likaantuvat vuosikymmenten käytössä.
Lämmitysremonteissa on tärkeää huomioida myös ilmanvaihdon merkitys. Monesti pientalojen energiaremontin yhteydessä havaitaan ilmanvaihdon tasot vääriksi.
Painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa pientaloissa on hyvä muistaa tarkistaa ilmanvaihtokanavien puhtaus.

Sopiva lämpötila huoneen mukaan

Energiataloudellinen lämpötila parantaa sisäilman laatua ja on yleensä myös asukkaiden viihtyvyyden kannalta ihanteellisin. Kun lämpötila on liian korkea, se aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta ja nostaa suotta lämmityskustannuksia. Eri lämpötila takaa mukavat oltavat eri asuinhuoneissa. Yleensä 21–22°C lämpötila on hyvä asuinhuoneissa, mutta yöunet maistuvat makoisille hieman viileämmässä, 18–20 °C. Varastotiloissa riittää 12 °C ja autotallissa 5 °C.  Paras kohta lämpötilan mittaukselle on keskellä huonetta, reilu metrin korkeus lattiatasosta.
Jos kotona on automaattisesti säädettävä lämpötila, voi yön tunneiksi kaikkien asuintilojen lämpötilan säätää esimerkiksi 18 asteeseen. Jokainen 1 °C muutos lämpötilassa vaikuttaa 5 % lämmityskustannuksiin, joten pienelläkin säädöllä on merkitystä myös kukkarolle.

Ilmanvaihdon vaikutus lämmitykseen

Oikein säädetty lämmitys vaatii parikseen kunnollisen ilmanvaihdon, joka varmistaa, että arjen pyörityksessä syntyvä liika kosteus poistuu asuintiloista. Ilmanvaihto vaikuttaa myös talon lämmitystarpeeseen. Lämmityskaudella onkin tärkeää huomioida, että koneellisen ilmanvaihdon tuloilma esilämmitetään, muuten se jäähdyttää sisätiloja. Jos talvella sisäilma tuntuu viileältä, kannattaa myös tarkistaa ovien ja ikkunoiden tiiveys ennen kuin vääntää lämmitystä isommalle. Kerrostaloissa ja rivitaloissa ilmanvaihdon perussäädöstä vastaa taloyhtiö, mutta asukkaan kuuluu yleensä huolehtia ilmanlaatuun vaikuttavien venttiilien ja suodattimien puhdistuksesta.

Huomioi myös ilmankosteus

Lämpötilalla on vaikutus myös sisäilman kosteuteen, sillä sopiva lämpö pitää rakenteet ja sisätilan kuivana. Terveellinen sisäilman kosteus on talvella noin 30–40 %. Kesällä huoneilman kosteus vaihtelee ulkoilman mukaan ja on noin 50–70 %. Selvästi alle 18 °C lämpötilassa sisäilman kosteus saattaa nousta liian suureksi ja tiivistyessään rakenteiden pinnoille se voi altistaa sienien ja muiden mikro-organismien kasvulle. Terveellisten olosuhteiden tarkkailu on helppoa esimerkiksi digitaalisella lämpö- ja kosteusmittarilla, joita saa parilla kympillä. Taloyhtiöissä avun tuo myös Elenian uusi Lämpöluotsi Älykäs –palvelu, joka seuraa huoneistojen lämpötila- ja kosteustasoja automaattisesti. Järjestelmä soveltuu epätasapainoisen lämmönhallinnan parantamiseen etenkin yli 15 huoneiston kiinteistöissä.

Hyödynnä ammattilaisten osaamista

Lämmitysratkaisujen päivitystarpeissa ja uudistuksissa kannattaa hyödyntää Elenia Lämmön ammattilaisten osaamista. He hallitsevat kokonaisuuden niin teknisten ratkaisujen kuin arkisen mukavuuden kannalta. Vaikka vastuu lämmitysjärjestelmien seurannasta on asukkailla, myös Elenia Lämpö pitää silmällä kaukolämmön kulutusta. Jos asiakkaan kulutuksessa näkyy huomattavia muutoksia, tartutaan Eleniallakin luuriin. Tällä hetkellä taloyhtiöiden asumismukavuutta voidaan parantaa Lämpöluotsi Älykäs –palvelulla sekä erilaisiin tarpeisiin soveltuvilla jäähdytysratkaisuilla. Jos haluat tietää, miten Elenia Lämpö voi auttaa juuri sinua, lähetä viestiä osoitteeseen lampoluotsi@elenia.fi.

5 helppoa vinkkiä

  • hanki lämpö- ja kosteusmittari
  • säädä lämpötilat huonekohtaisesti
  • tarkistuta lämmityslaitteisto
  • 1°C = 5 % lämmityskustannuksissa
  • pyydä Elenia Lämpö apuun

 

Tämän lämmitysjutun myötä Lämpöblogi jää kesätauolle ja palamme jälleen elokuussa uusien aiheiden kera. Aurinkoista ja lämpöistä kesää kaikille lukijoille!

 

 

Vieraileva kynä: Biokaasulla kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Usein kuulee sanottavan, että energiatoimiala eri tuotanto- ja siirtomuotoineen olisi suojassa muutokselta. Ajatus on vahvasti virheellinen. Ympäröivässä maailmassa asiat kuten ympäristönormit, digitalisaatio ja kuluttajan tahto käyttää joustavia ja ympäristöystävällisiä tuotteita ja energiamuotoja ovat vahvasti vallalla. Tämä tarkoittaa energiayhtiölle jatkuvaa muutosta ja uuden keksimistä, kovan kilpailun alla. Tämä on kuitenkin hyvä asia ja ketjussa voittavat kaikki – etenkin asiakkaat jotka haluavat yhdessä energiantoimittajan kanssa rakentaa puhtaampaa huomista.

Elenia Lämpö Oy toimittaa asiakkailleen Gasum Oy:n toimittaman maakaasun lisäksi myös Gasum Oy:n tuottamaa täysin uusiutuvaa ja päästötöntä biokaasua. Harvat olisivat uskoneet, että Gasum on tänä päivänä Suomen suurin kiertotaloustoimija, biojätteen käsittelijä ja Pohjoismaiden suurin biokaasun ja ravinteiden tuottaja. Tämä on kuitenkin täyttä totta ja useat asiakkaat Elenian ja heidän asiakkaidensa lisäksi ovat mukana tässä ekosysteemissä.

Loistavana esimerkkitapauksena ekosysteemissä olemiselle voidaan käyttää Hämeenlinnan meijeriä joka käyttää energianaan omista biojätteistä tuotettua kotimaista uusiutuvaa biokaasua. Lisäksi tällä samalla biokaasulla voidaan saada suuret päästövähenemät ja säästöt asiakasyrityksen logistisessa ketjussa, liittyy se sitten raaka-aineen hankintaan tai lopputuotteen jakeluun. Yksinkertaisuudessaan malli mahdollistaa täydellisen kierron jossa omat jätteet muuttuvat energiaksi sekä tuotantoon että maantielle. Kaiken edellä mainitun lisäksi biojätteestä jäljelle jäävä ravinne on mahdollista palauttaa pelloille edesauttamaan seuraavien satojen kasvua. Täydellistä!

Tänä keväänä suurta huomiota ovat saaneet myös hallituksen kaavailut kaasuautojen määrän suhteen.  Suomen hallitus on kaavaillut, että vuoteen 2030 mennessä Suomessa olisi 50 000 kaasuautoa. Tämä on kova tavoite mutta samalla erittäin hyvä uutinen. Tärkeää tämä on etenkin tuleville sukupolville, jotka haluavat myös elää puhtaassa ympäristössä. Tällä hetkellä biokaasua ja maakaasua saa tankatuksi jo erittäin kattavasti, ja Gasum rakentaa liikenneasemia jatkuvasti lisää taaten polttoaineen saatavuuden kasvavassa kysynnässä. Kyseessä on käytettävyyden ja ympäristöystävällisyyden suhteen paras liikennepolttoaine, jolla päästään eroon esimerkiksi pienhiukkaspäästöistä sekä henkilö-, että raskaan liikenteen osalta. Varsinkin kaupunkialueella asuvat huomaavat hyödyn päivittäisessä elämässään – on mukavampaa hengittää puhdasta ilmaa pienhiukkasten sijaan. Kaiken tämän lisäksi polttoaine on edullinen!

Suomessa useat firmat ovat ilmaisseet tahtonsa puhtaamman ympäristön ja huolettoman käytettävyyden puolesta. Näin ollen he käyttävät maa- tai biokaasua prosesseissaan tai logistisessa ketjussaan. Firmat jotka käyttävät tällä hetkellä maakaasua, voivat kustannustehokkaan kaasun siirto- ja jakeluverkoston mahdollistamana vaihtaa helposti biokaasuun ja kantaa kortensa kekoon päästötalkoissa vielä maakaasuakin ympäristöystävällisemmän polttoaineen valinnalla.

Kaasuekosysteemiin siirtymisessä ei ole ainuttakaan huonoa puolta, ja nykyisille maakaasuasiakkaille biokaasuun siirtyminen on sitäkin helpompaa. Yhteydenotto Elenia Lämmön tai Gasumin myyntiin riittää. Mikäli keksit jonkin huonon puolen maakaasuun tai biokaasuun siirtymisessä, kerrothan siitäkin meille, jotta voimme edelleen parantaa!

Hyvää ja puhdasta kesää!

Mikko Simola – Manager, Sales @ Gasum Oy
(kuva Gasumin kuvapankki)

Verkostostakaan ei haluta päästää lämpöä harakoille

Aloitimme syksyllä blogissamme juttusarjan siitä, mitä kaikkea energiatehokkuus tarkoittaa työssämme Elenia Lämmöllä – kuinka se näkyy käytännön työssämme. Tähän mennessä olemme kirjoittaneet mm. siitä, kuinka palveluilla ja viestinnällä voidaan parantaa myös energiatehokkuutta ja kuinka energiatehokkuus tulee käytännössä esiin voimalaitoksen valvomon työssä 24/7.  Tällä kertaa päätimme paneutua tarkemmin kaukolämpöverkoston rakentamiseen ja ylläpitoon energiatehokkuusnäkökulmasta.

Elenia Lämmöllä on yhteensä noin 500 km kaukolämpöputkea maan alla. Kuuman veden kulkiessa maan alla lämpölaitokselta kuluttajalle tapahtuu matkalla väistämättä lämpöhäviöitä. Näiden häviöiden minimoimisella on myös tärkeä rooli kaukolämpöyrityksen energiatehokkuustalkoissa.

Kaukolämpöjohdot ovat eristettyjä teräsputkia. Putkistoa on sekä vanhaa että uutta. Uudet kaukolämpöjohdot kulkevat kiinnivaahdotetuissa polyuretaanieristeellä varustetuissa polyeteenimuoviputkissa. Vanhemmat kaukolämpöjohdot kulkevat villaeristetyissä betonikanavissa tai polyuretaanieristetyissä Fiskars-elementtiputkissa. Kaukolämpöputken eristeen materiaali, sen paksuus ja kunto vaikuttavat lämpöhäviöön. Verkostosaneerauksissa uusitun putken eristevahvuus on yleensä suurempi kuin vanhan putken, samoin eristemateriaali on aiempaa parempaa. Tällöin lämpöhäviö yleensä pienenee uusittaessa vanhoja putkia. Lämpöhäviön suuruus ei kuitenkaan ole ainoa peruste uusia vanhoja putkiosuuksia. Saneerauspäätöksiin vaikuttavat myös kunnossapito- ja vauriohistoria sekä linjan merkittävyys verkoston toiminnalle. Tavoitteena on uusia huonoja putkiosuuksia ennen mahdollisia putkistovuotoja.

Kaukolämpöputkien lisäksi lämpöhäviöitä voi syntyä kaukolämpökaivojen puutteellisen lämmöneristyksen tai ulkoisten vuotovesien vuoksi.  Näihin voidaan vaikuttaa ennakkohuolto- ja korjaustoimenpiteillä. Etenkin keväisin ja syksyisin seurataan kaukolämpökaivojen tilannetta ulkopuolisten vuotovesien varalta. Eristeiden mahdollinen kastuminen vuotovesien johdosta huonontaa niiden lämmöneristyskykyä ja kosteus aiheuttaa myös korroosioriskiä itse putkiin. Kaivojen kuntoa seurataan jatkuvasti säännöllisillä kaivokierroksilla ja reaaliaikaisilla kaivonvalvontalaitteilla.

Uusia kaukolämpöverkkoja suunniteltaessa putket pyritään aina mitoittamaan oikean kokoisiksi. Ylimitoitetut putket lisäävät toisaalta lämpöhäviöiden määrää, mutta kuitenkin on otettava huomioon myös mahdollinen kysynnän kasvu tulevaisuudessa. Tässä yhteydessä yritetään siis ennustaa myös uuden tai saneerattavan verkostoalueen rakennuskannan kasvua, jotta voidaan varautua tulevaisuuden tarpeisiin. Verkostojen uudisrakentaminen pyritään tekemään alueittain, jolloin työmaaliikenne voidaan minimoida. Verkostojen saneeraustyöt puolestaan ajoitetaan niin, että varatehoa (öljyä/maakaasua) joudutaan käyttämään mahdollisimman vähän ja että lämmönjakelun keskeytykset pysyvät mahdollisimman lyhyinä ja katkoalueet pieninä. Verkostotyöt ajoitetaan mahdollisuuksien mukaan tehtäväksi kesäaikana.

Osaltaan verkoston lämpöhäviöihin vaikuttaa myös mahdollinen verkossa olevan kaukolämpöveden liian korkea lämpötila. Verkon käyttölämpötila täytyy säätää ulkolämpötilan mukaan siten, että lämpötila kauimmaisellakin asiakkaalla on riittävä. Mitä korkeampi lämpötila kaukolämpöputkessa on, sitä suurempi lämpötilaero on sen ja maaperän välillä ja tällöin myös lämpöhäviöiden määrä verkostossa kasvaa. Lämpötilan optimointiin voidaan vaikuttaa esimerkiksi asiakkaiden lämmönsiirtimien jäähtymää parantamalla, koska tällöin voidaan laskea kaukolämpöveden keskimääräistä lämpötilaa. Kaukolämpöveden paluulämpötilatason laskeminen vaikuttaa myös lämmöntuotannon tehokkuuteen. Tällöin lämpöä talteen ottavalla savukaasupesurilla saadaan lämpöä talteen entistä tehokkaammin.  Kaukolämmön jäähtyvyydestä asiakaslaitteissa ja sen seuraamisesta on kerrottu tarkemmin aiemmassa blogikirjoituksessa ”Netti kertoo, kuinka lämmität”.