Lämpöblogi

Kesäduunarit – mitä jäi käteen?

Elokuu lähestyy loppuaan. Monissa yrityksissä kesäduunarit tyhjentävät työpöytiään ja siirtyvät hiljalleen syksyisiin opinahjoihinsa. Kesän urakka on saatu päätökseen. Tässä vaiheessa on hyvä katsoa peruutuspeiliin, niin yrityksen kuin kesäduunarinkin. Mitä jäi käteen?

Monille kesätyö on ensiaskel työelämään. Kesätyöntekijän työtehtävät, vastuut ja velvollisuudet vaihtelevat työpaikan sekä nuoren oman kokemuksen ja taustan mukaan. On tärkeää, että nuori perehdytetään hyvin tehtäviin, otetaan osaksi työporukkaa sekä annetaan tukea ja opastusta koko kesätyön ajan. Myös me täällä Elenialla olemme saaneet kesäduunareista kallisarvoista lisäapua kesälomatuurauksiin, mutta samalla olemme saaneet virkistäviä tuoreita näkemyksiä ja arvokkaita ideoita asioiden kehittämiseksi, rakentavaa palautetta huonosti toimivista käytännöistä ja toimintamalleista sekä uusia mukavia tuttavuuksia. Olen kuullut jonkun sanovankin, että nuoret kesäharjoittelijat auttavat pitämään meidät jo vanhat konkarit mukana uusissa virtauksissa ja mullistuksissa.

Monelle nuorelle tärkeintä kesätyössä on saada omaa rahaa talven varalle, mutta toivon, että kesästä tarttuu mukaan myös paljon muutakin –taitoja, joista voi olla hyötyä vanhempana. Kesätyö asettaa velvoitteita sekä opettaa työelämän periaatteita ja pelisääntöjä nuorelle. Asenne, oma-aloitteisuus, rehellisyys, vastuullisuus, toisten kunnioittaminen, ei niinkään isoja sanoja, mutta suuria oppeja. Vaikka joskus kesähommat voi tuntua ”hanttihommilta”, uskon, että jokainen työpaikka opettaa tekijälleen jotain arvokasta. Ehkä ei siinä hetkessä, mutta opit voi monesti konkretisoitua vasta vuosienkin päästä. Omalla kohdallani opiskeluaikoina mansikkamaalla vietetyt tunnit ovat opettaneet sitkeyttä, ahkeruutta ja nöyryyttä. Käteen on jäänyt siis muutakin kuin palkkakuitti.

Nämä on niitä peräänkuulutettuja työyhteisötaitoja. Ei enää riitä, että on tutkinto tai kaksikin suoritettuna. Tietoon perustava osaaminen vanhenee nopeasti, jolloin siitä on vaikea rakentaa kestävää, pitkäaikaista kilpailuvalttia. Työelämässä menestymiseen tarvitaan asennetta ja kykyä tulla ihmisten kanssa toimeen. Sitä ei voi opiskella oppikirjoista, vaan sitä saa näistä kokemuksista. Mansikkamaaltakin.

Virpi Suomalainen

Tulee luminen pakkastalvi

Se tuntui hieman inhottavalta, mutta silti sitä tuli tehtyä. Koulusta kotiin kävellessä potkittiin lumia alas puista, ja monet hiutaleet uiskenteli siinä samassa paidan sisään sulamaan. Ala-asteella minun koulumatka oli kaksi kilometriä, ja sille matkalla mahtuu monta puuta. Myös kylmempien päivien pakkasen paukkeen muistan hyvin niiltä matkoilta.

Muistojen mukainen luminen ja kylmä talvi on vain muutaman viikon päästä. Tämä arvio ei perustu tieteeseen, ei sammakoihin, eikä pihlajanmarjoihin. Siltä minusta vaan nyt tuntuu. Kaikissa asioissa ei kuitenkaan kannata luottaa tuntumaan. Tässäpä muutama asia näin talven lähestyessä, joka kannattaa tarkistaa ihan oikeasti. Ja miksei jo tänään.

  • Onko talviurheiluvälineet tallessa, ja pitikö täksi talveksi jotain uutta? Omat sukset, lasten luistimet…
  • Mikä olikaan urasyvyys auton talvirenkaissa tai onko nastoja vaadittava määrä tallella?
  • Pitäisikö hankkia jäähdytystä ensi kesäksi, ja edistää tämän toteutumista jo nyt?
  • Onko ikkunoiden ja ovien tiivisteet kunnossa?
  • Minkä ikäinen lämmityslaitteisto meillä onkaan, ja milloin on viimeksi tarkistushuolto tehty?

Ehkä oletkin ja nämä asiat hoitanut, mutta jos joitain et, niin ehkä siihen on hyvä aika juuri nyt. Nautitaan tulevasta talvesta, sen tuomista talviharrastusmahdollisuuksista ulkona, sekä mukavasta ja huolettomasta olosta sisätiloissa.

 

Lähellä tuotettu kaukolämpö on taloudellisin vaihtoehto

Lämmitys puhuttaa ja vertailuja eri vaihtoehtojen välillä tehdään yhä useammassa kiinteistössä. Näissä puolueeton ja vertailukelpoinen tieto, sekä kustannusten ja valintojen kokonaisvaltainen arviointi on ensiarvoisen tärkeää. Tämän vuoksi Elenia Lämpö teetti tarkastelun puolueettomalla energiaratkaisujen asiantuntija One1:llä. Tarkastelussa vertailtiin eri lämmitystapoja uusissa sekä vanhoissa rivi- ja kerrostaloissa. Tutkitut vaihtoehdot olivat kaukolämpö, maalämpö, poistoilmalämpöpumppu sekä ilma-vesilämpöpumppu.

Lämmitysmuotoja vertailtaessa puhutaan usein eri vaihtoehtojen takaisinmaksuajoista. Tarkastelu tarjosi tähän kokonaisvaltaista tietoa määrittelemällä kunkin vaihtoehdon vaatimat investoinnit, rahoituskustannukset, elinkaaren aikaiset huolto- ja ylläpitokulut sekä kokonaishyötysuhteet. Lisäksi huomioitiin kustannusten nousu tulevaisuudessa. Yleisesti ottaen investointi on taloudellisesti järkevä, jos sen takaisinmaksuaika on korkeintaan 10 vuotta. Tätä pidemmillä takaisinmaksuajoilla tulevat vastaan teknisten osien ja laitteiden käyttöikä, sekä muut tekniset ja tulevaisuuteen liittyvät epävarmuudet. Kuinka esimerkiksi asukkaiden ja omistajien tarpeet ja tilanteet muuttuvat, kun puhutaan näin pitkästä ajasta?

Tulosten mukaan Elenia Lämmön kaukolämpö on sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa yleensä edullisin 15 vuoden ajanjaksolla, verrattuna vaihtoehtoisiin lämmitystapoihin kuten maalämpöön. Erityisen selvästi kaukolämpö on edullisin vanhoissa rakennuksissa, joissa tietyillä alueilla esimerkiksi maalämmön takaisinmaksuaika nousee jopa 30 vuoteen. Poistoilmalämpöpumppu voi puolestaan oikein toteutettuna olla kannattava energiansäästöratkaisu vanhemmissa suurissa kerrostaloissa. Ilma-vesilämpöpumppu pärjäsi vertailussa huonommin ja sen takaisinmaksuajat olivat muita vaihtoehtoja pidemmät.

Tuloksiin vaikuttavat jonkin verran kaukolämmön hintojen alueellinen vaihtelu sekä kiinteistöjen erot lämmityksessä ja sen mitoituksissa. Muutettaessa vanhan rakennuksen lämmitystä ovat investointi- ja muutoskustannukset yleensä selvästi suuremmat ja lämpöpumppujen hyötysuhteet huonommat, jolloin niiden takaisinmaksuaika venyy pitkäksi. Lämmityksen investointien kannattavuus tulee selvittää tarkoin kiinteistökohtaisesti luotettavan tiedon saamiseksi, ja tähän kannattaa pyytää arviota myös Elenia Lämmöltä.

Kustannusten vertailun ohella tulee huomioida myös lämmityksen käyttöön ja toimivuuteen vaikuttavat seikat, joita varmasti tulee eteen vuosien varrella. Tässä kaukolämmön etuina ovat vaivattomuus ja tekninen toimintavarmuus pitkällä aikavälillä. Kaukolämpö on palveluna tuotettua lämmitystä, josta pidetään huoli joka tilanteessa ja kiinteistön käyttäjien ei tarvitse huolehtia lämmön tuotannosta. Siinä ei ole myöskään sidottuna suurta pääomaa ja korkokuluja, ja asiakkaan tekniset ja taloudelliset riskit ovat pienet.

Ennen muita lämmityksen muutoksia kannattaa ehdottomasti tarkistaa rakennuksen energiatehokkuuden ja lämmitysjärjestelmän nykytila ja kuinka sitä voidaan parantaa. Usein jo pienemmillä muutoksilla ja investoinneilla päästään kokonaisuudessaan järkevimpään lopputulokseen. Mikäli kiinteistössä on vielä öljylämmitys, on kaukolämpöön liittyminen järkevä vaihtoehto joka kannattaa selvittää. Vastaavasti puupolttoaineilla lämpiäville kiinteistöille kaukolämpö tarjoaa toimintavarman ja vaivattoman lämmityksen.

Lämpöinen kesä ja kesätyö Lämmöllä

Taas on yksi kesä takana ja kesätyöntekijöiden on aika palata opintojen pariin. Erikoisen hyvien säiden lisäksi olen ollut todella tyytyväinen kesätyöpaikkaani ja kaikkeen siihen, mitä olen kesän aikana oppinut. Mitä kaikkea olenkaan sitten päässyt Elenia Lämmöllä tekemään?

Olen toiminut kesän ajan harjoittelijana tekniikkatiimissä ja ensimmäistä kertaa Elenialla. Opiskelen Tampereen teknillisessä yliopistossa energiatekniikkaa ja sivuaineenani turvallisuustekniikkaa. Olen kiinnostunut energiantuotannosta, turvallisuudesta sekä ympäristöasioista, joten saamani kesätyö oli täydellinen sekoitus kaikkia kiinnostuksen kohteitani. Ja Hämeenlinnakin osoittautui yllättävän mukavaksi kesäkaupungiksi.

Kaukolämpö oli itselleni käytännön tasolla suhteellisen vieras käsite ennen työn aloitusta. Kesän aikana olen kuitenkin oppinut todella paljon uutta kaukolämmöstä sekä voimalaitoksen toiminnasta. Erityisen mielenkiintoista on ollut tutustua ympäristönäkökulmiin ja siihen, miten monilla tekniikoilla sekä valinnoilla voidaan pienentää päästöjä (esimerkiksi biopolttoaineiden käyttö tai sähkösuodattimiin investointi).

Heti ensimmäisestä päivästä lähtien minut otettiin mukaan työporukkaan ja sain hyvän perehdytyksen Elenian Lämmön käytännöistä ja työstäni. Työtehtäväni ovat koostuneet monipuolisesti tekniikkatiimin eri tehtävistä ja olen päässyt tutustumaan niin ympäristöön, turvallisuuteen kuin polttoaineisiinkin. Lisäksi olen tutustunut voimalaitoksen valvomoon ja voimalaitoksen hoitajan työhön. Kesän aikana olen tehnyt esimerkiksi työohjeita, kemikaaliselvityksiä ja koulutusvideoita.

Kesätyössäni olen erityisesti pitänyt siitä, että minulle on annettu mahdollisuus nähdä erilaisia työtehtäviä, ja olen oppinut paljon uusia käytännön asioita, jotka eivät tule opinnoissani vastaan. Olen päässyt tutustumaan myös muihin kesätyöntekijöihin sekä heidän työtehtäviinsä. Kesätyöt ovat itselleni tärkeä osa opiskelua erityisesti siksi, ettei koulutukseeni sisälly harjoittelujaksoja, ja lisäksi kesätöissä näkee opinnoista tuttuja asioita täysin uudesta näkökulmasta. Käytännössä oppimisen lisäksi kesän aikana verkostoituu alan työntekijöiden kanssa ja pääsee näkemään, mitä kaikkea sitä voisikaan tulevaisuudessa työkseen tehdä.

Haluaisin kiittää Elenia Lämpöä tästä kesätyömahdollisuudesta ja tärkeistä opeista tulevaisuutta varten. Mukavaa syksyä kaikille!

Ilona Mattila